Zobrazit menu

Zápis ze služební cesty, projektu č.: 100253277

Mgr. Jana Adamcová

Předmět služební cesty:

Účast na společné aktivitě „Drogová prevence v 8. a 9. třídách základních škol“ v rámci projektu Interreg V A/2014-2020, projekt EU č. 100 253 277 „Zlepšení bezpečnosti v sasko-českém příhraničí pomocí koordinované práce s veřejností“, jehož realizace spadá do příhraniční spolupráce. Program spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA 2014–2020.

Místo jednání:

Organizátor akce: Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje

Místo akce: 1. Základní škola, ulice Svážná 2342, Most

Termín pracovního jednání:  12. 04. 2017

Příjezd:                        8.45 hod.

Začátek jednání:           9.00 hod.

Konec jednání:            12.15 hod.

Odjezd:                        12.25 hod.

Průběh akce:

Dne 12. 04 2017 se Mgr. Jana Adamcová zúčastnila společné aktivity „Drogová prevence v 8. a 9. třídách základních škol“. Na dané akci byly také přítomny dvě studentky SŠT Most (první ročník – obor Bezpečnostně právní činnost), a to ze třídy BP 1A Nikola Pavliková a Jana Vlášková.

Ostatní účastníci:

Katrin Michel, PD Chemnitz

Jana Kürschner, PD Chemnitz

Kateřina Neubertová, PD Chemnitz

Oliver Wurdak, PD Zwickau

Program:

První část probíhala dle instrukcí Katrin Michel a Jany Kürschner z PD Chemnitz. Třída 8.A třídní učitelky Mgr. Petry Kejkrtové byla rozdělena do pěti skupin. Každá skupina dostala otázky, podle kterých měla vytvořit plakát. Otázky se týkaly rozdělení drog, nelegálních drog, legálních drog, alkoholu a tabáku a profilu konzumu. Žáci tvořili plakáty na základě svých teoretických znalostí a s pomocí poskytnutých obrázků a rad preventistek. Profil konzumu byl vyhodnocen na základě anonymního dotazníku, který vyplnila sama třída. Do dvou skupin byly zapojeny i Jana a Nikola.

Ve druhé části dostaly skupiny za úkol prezentovat plakát. Každá prezentace byla podnětem pro otázky a nprap. Světláková vše doplnila o příklady z praxe PČR Most.

Ve třetí části si žáci vyzkoušeli brýle simulující stav po požití alkoholu a marihuany. Plnili úkoly, které na začátku vypadaly snadně, ale s nasazením brýlí se projevila náročnost. Chodili po čáře, stavěli z kostek věž, snažili se se spolužákem pozdravit plácnutím rukou, spočítat si vlastní nohy…

Cílem akce bylo zamyslet se nad tím, jaké negativní dopady mají drogy a alkohol na člověka, jeho vnímání a prožívání, jak ovlivňují jeho chování. Závěrem bylo vyslovené přání preventistek, aby se žáci hlídali (jak sami sebe, tak i navzájem) před požíváním drog, aby si uvědomili, že i bez alkoholu mohou zažít legraci.

12.04.2017